halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Śledzie smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U nas mało popularny jest śledź przyrządzany jako smażony. Jest smaczny , aromatyczny dzięki marynacie .

Śledzie smażone

Składniki:

Śledzie smażone

 

  • śledzie 50 dag
  • przyprawa do ryb 2 łyżeczki
  • sos rybny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 6 łyżek
  • oliwa 8 łyżek
  • mąka 2 łyżki
  • olej
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledzie smażone
Płaty śledzi opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić z oby dwu stron śledzie sokiem z cytryny. Do oliwy dodać przyprawę do ryb, sos rybny, dokładnie wymieszać. Posmarować śledzie marynatą z obu stron, ułożyć w misce, jeśli zostanie trochę marynaty wlać do śledzi. Odstawić do lodówki na 4 godziny. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na gorącym oleju z obu stron.