gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1254]

Śledzie smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane śledzie moja rodzina lubi jako dodatek do kolacji. Polecam - mają fajny smak, a do tego są łatwe w przygotowaniu.

Śledzie smażone w cieście

Składniki:

Śledzie smażone w cieście

 

  • 5 matiasów
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 55 gram mąki
  • przyprawa un. Kucharek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie smażone w cieście

ETAP 1:

Śledzie smażone w cieście
W misce ubijamy białko na sztywną pianę.

Matiasy moczymy w wodzie kilka godzin, zmieniając wodę co jakiś czas.

Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 2:

Śledzie smażone w cieście
Żółtko ucieramy z oliwą, kwaśną śmietaną i połową mąki.

W osobnej misce ucieramy żółtko, oliwę, kwaśną śmietanę i połowę mąki.

ETAP 3:

Śledzie smażone w cieście
Pianę z białka i resztę mąki dodajemy do utartej masy.

Następnie do masy dodajemy pianę z białka i wsypujemy resztę mąki oraz przyprawę uniwersalną do smaku. Mieszamy.

ETAP 4:

Śledzie smażone w cieście
Śledzie maczamy z obu stron w przygotowanym cieście.

Śledzie odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowy. Maczamy w cieście.

ETAP 5:

Śledzie smażone w cieście
Śledzie w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu a jasno brązowy kolor.

Tagi:

ryby śledzie