2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami.Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. Propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko.

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami

 

  • 5 filetów śledziowych a`la matiasów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 duża cebula
  • 1 -2 sztuki goździka
  • 4 łyżki konfitury śliwkowej
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami

ETAP 1:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami
śledzie osączamy z zalewy cebulę siekamy w piórka

Filety śledziowe osączam z zalewy, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na małe kawałki. Cebulę obieram i kroję w piórka.

ETAP 2:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami
cebulę karmelizujemy w miodzie z gożdzikiem

Cebulę szklę na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista.

ETAP 3:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami
do podduszonej cebuli dodajemy konfiturę śliwkową

Dodaję konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewam wino i całość duszę około 3 minuty, doprawiam szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 4:

Śledzie w karmelizowanej cebuli ze śliwkami
do masy wmieszać sledzie odstawić aby się przegryzły

Do zimnej zalewy dodaję śledzie, mieszam, odstawiam na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Podaję na świąteczny stół.
Życzę smacznego!