ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Śledzie w miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie na słodko zawsze cieszą się dużym powodzenie na różnych imprezach, spotkaniach i nie może ich zabraknąć na stole w czasie sylwestrowej nocy.

Śledzie w miodzie

Składniki:

Śledzie w miodzie

 

  • 4 filety śledziowe
  • duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • szczypta przyprawy do piernika
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w miodzie

ETAP 1:

Filety śledziowe wymoczyć w mleku ok 2 godz. Osuszyć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i ketchup w dalszym ciągu podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać miód, ocet , paprykę, pieprz, przyprawę do piernika, sól.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wystudzonego sosu.
Wszystko wymieszać, przełożyć do salaterki i schłodzić w lodówce.