SUPERPRZEPIS

Śledzie w occie

  • zewa zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Śledzie w occie Więcej zdjęć (3)

domowe śledziki w occie - pycha

Składniki:

Śledzie w occie

Sposób przygotowania:

Śledzie w occie

Zalewę zagotować i wystudzić. Oczyszczone i umyte dokładnie śledzie włożyć do miski, zalać je zalewą, przykryć miskę pokrywką i odstawić śledzie w zimne miejsce na minimum 30 godzin ( w zależności od wielkości śledzi ). Po upływie tego czasu ze śledzi usunąć kręgosłupy, śledzie można podzielić na podłużne płaty lub po usunięciu kręgosłupów zostawić w całości ( ja część zostawiłam całych a część podzieliłam i zawinęłam jak rolmopsy ). Cebule obrać, umyć i pokroić w półplastry. Do słoików lub innego naczynia układać śledzie, przekładać cebulą, oprószyć pieprzem, dolać 2-3 łyżki oleju i dopełnić zalewą ( zbierając ja z góry bo jest mętna ). Gotowe śledzie odstawić w zimne miejsce i spożywać na drugi dzień. Można je przechowywać dwa tygodnie.