malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najsmaczniejsze na drugi dzień po przygotowaniu, bardzo smakują mi śledzie a te są świetną przystawką nawet na niedzielnych obiadach.

Śledzie w oleju

Składniki:

Śledzie w oleju

 

  • 1 kg płatów śledziowych kwaszonych,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • sok z połowy cytryny.
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szklanka oleju

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju
Śledzie moczymy w wodzie pół godziny. Marchewki gotujemy na pół twardo, ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w krążki. Śledzie odcedzamy solimy i pieprzymy, polewamy sokiem z cytryn przekładamy do półmiska na przemian z cebulą i marchewką , wlewamy olej, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.