pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Śledzie w oleju z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Polecam śledzie w oleju nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Warto przygotować śledzie wcześniej 3-4 dni przed imprezą.

Śledzie w oleju z cebulą

Składniki:

Śledzie w oleju z cebulą

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju z cebulą

Do miski z zimną wodą wkładamy filety śledziowe i moczymy, żeby nie były zbyt słone. Czas moczenia śledzi jest różny, zależy od stopnia nasolenia. Trzeba spróbować i ocenić samemu. Po jakimś czasie można zmienić wodę to przyspieszy proces moczenia. Wymoczone śledzie osączyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Kawałki śledzi układamy w słoiku lub litrowym wiaderku. Skrapiamy sokiem z cytryny i octem. Posypujemy pieprzem mielonym. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i mieszamy z śledziami. Na koniec zalewamy olejem tak, żeby ostatnia warstwa śledzi była zakryta. Wiaderko zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.