Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Śledzie w oleju, z cebulką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

to ulubione śledzie mojego męża

Śledzie w oleju, z cebulką

Składniki:

Śledzie w oleju, z cebulką

 

 

  • 6-8 filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)
  • ok. 1-1,5 szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)
  • 2 dość duże cebule
  • olej słonecznikowy
  • świeżo, grubo zmielony pieprz czarny

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju, z cebulką
Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5s odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.

Tagi:

beza bezy