LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Śledzie w śmietanie 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na śledzie w śmietanie.

Śledzie w śmietanie 2

Składniki:

Śledzie w śmietanie 2

 

  • 50 dag solonych płatów śledziowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki kefiru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie 2
Śledzie zalać 2 litrami świeżej zimnej wody i odstawić na około trzy godzin. Po tym czasie filety wyjąć, pokroić w poprzek na małe kawałki. Obraną i opłukaną cebulę posiekać na bardzo drobno. W miseczce wymieszać śledzie z przygotowaną cebulą, skropić je delikatnie sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem najlepiej świeżo zmielonym. Śmietanę połączyć z musztardą, kefirem oraz cukrem, doprawić solą, pieprzem. Śledzie polać gotowym sosem po całości oraz posypać posiekanym na drobno koperkiem.