rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świąteczny przysmak większości z nas. Sałatka śledziowa z dodatkiem jabłka posmakuje niejednemu smakoszowi.

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka

Składniki:

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka

 

  • 600g śledzi solonych
  • 1 jabłko zwykłe, 1 reneta
  • 700g śmietany 18%
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy - do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Śmietanę wraz z majonezem przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe cząstki przepłukane w zimnej wodzie śledzie, starte na średnich oczkach jabłka oraz drobno pokrojoną cebulę. Jeżeli nie mamy w domu jabłek renet, to dajmy dwa zwykłe. Mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.