IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowane śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym ze szczypiorkiem

Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem

 

  • 5 szt śledzie matiasy
  • 300 ml śmietana 12%
  • 3 łyżki majonez
  • 1 pęczek szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem
Śledzie (podwójne płaty) moczę około 5-10 minut w zimnej wodzie, dokładnie osuszam następnie rozcinam na pół i wycinam fragmenty z płetwami. Płaty kroję pod skosem na około 2,5-3 cm kawałki. Majonez i śmietanę łączę w jednolitą masę (najlepiej na delikatnych obrotach miksera). Na półmisek wykładam i rozprowadzam część sosu a następnie układam kawałki śledzia. Jeśli zostaną jeszcze śledzie układam drugą warstwę przekładając je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo majonezowym. Na koniec zalewam pozostałym sosem. Szczypiorek myję i osuszam oraz kroję na drobne kawałki. Szczypiorek wysypuję dookoła półmiska. Smacznego!
Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem
Płaty kroję pod skosem na około 2,5-3 cm kawałki.
Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem
Na półmisek wykładam i rozprowadzam część sosu
Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem
Kawałki śledzia układamy na warstwie sosu
Śledzie w śmietanie ze szczypiorkiem
Zalewamy wszystko sosem śmietanowym dokładnie pokrywająć kawałki śledzia

Tagi:

śledzie