zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pyszna śledziowa przystawka, można podać zarówno w pucharkach jak i w miseczkach:)

Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym

 

  • 4 -5 płatów śledzi marynowanych
  • Cebula
  • Słoik marchew z groszkiem ( ½ l)
  • 5-6 korniszonów
  • 2 łyżki majonezu
  • Słoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)
  • Sól, pieprz wg smaku
  • ½ łyżeczki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym
Śledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam. Obraną cebulę i korniszony kroję w drobną kosteczkę. Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu ( Babuni) i mieszam. W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie cebulka i śledzie, na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję.
Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym
śledzie obieram ze skóry, kroję w kostkę
Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym
Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam
Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym
W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie cebulka i śledzie,
Śledzie w sosie chrzanowo-żurawinowym
wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę

Tagi:

śledzie