pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Śledzie w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczny śledzik na chlebek

Śledzie w sosie chrzanowym

Składniki:

Śledzie w sosie chrzanowym

 

  • 3 płaty śledziowe,
  • 1 korzeń chrzan świeży,
  • 200 ml śmietana 30 %,
  • 4 łyżki majonez,
  • Sól,
  • cukier,
  • kwasek cytrynowy,
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie chrzanowym
Chrzan trzemy na drobnej tarce. Mieszamy, ze śmietaną oraz majonezem (tutaj proporcje można ustalić tak, aby uzyskać pożądaną przez siebie ostrość). Przyprawiamy solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym do smaku. Płaty kroimy na cieńsze paski, posypujmy piórkami cebuli i zalewamy sosem chrzanowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.