Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Śledzie w sosie curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Śledzie w sosie curry z dodatkiem rodzynek , świetna przystawka na świąteczny i nie tylko stół. Polecam.

Śledzie  w sosie curry

Składniki:

Śledzie w sosie curry

 

  • 10 filetów śledziowych matiasy
  • 3 cebule białe
  • 2 łyżeczki curry
  • 5 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie curry

Pozbywamy się posmaku soli w śledziach

Śledzie  w sosie curry

Śledzie moczymy w wodzie 5 h .Gdy mamy taka potrzebę możemy w połowie tego czasu zmienić wodę .

Krojenie ryby.

Śledzie  w sosie curry

Odsączone na durszlaku śledzie kroimy w romby

Przygotowywanie sosu.

Śledzie  w sosie curry

Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju.
Dodajemy curry ,rodzynki, ziele angielskie i liście laurowe.
Smażymy chwile razem .
Rodzynki moczymy około 1 godziny.

Duszenie cebuli.

Śledzie  w sosie curry

Podlewamy podsmażona cebulę 300 ml wody i dusimy pod przykryciem do miękkości .
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy .Przykrywamy pokrywką .

Wykończenie sosu

Śledzie  w sosie curry

Zdejmujemy garnek z sosem z ognia i studzimy. Dodajemy majonez. Mieszamy by dobrze się połączył z resztą składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu kawałki śledzia i delikatnie mieszamy
Chłodzimy w lodówce około 5 godzin.