ciachoooo

ciachoooo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Śledzie w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czosnek i śledzie to wyśmienite połączenie.... mniaaaam.. *:

Śledzie w sosie czosnkowym

Składniki:

Śledzie w sosie czosnkowym

 

  • 50 dag filetów solonych (matias)
  • 100 ml octu 10%
  • sok z ¼ cytryny
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypta otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki majonezu
  • ¼ pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie czosnkowym
Śledzie opłukać, włożyć do naczynia, zalać wodą z octem i sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Ogórki konserwowe pokroić na wzdłuż na cztery części i ułożyć na półmisku. Śledzie opłukać, osuszyć i przekroić na 3-4 części, a następnie ułożyć na ogórkach konserwowych.

Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i otartą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny. Następnie dodać jogurt naturalny i majonez. Razem dokładnie wymieszać i zalać nim śledzie. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.