Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Śledzie w sosie majonezowym z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie to jest smaczne i zdrowe. Idealne dla całej rodziny. Nie wymaga wiele pracy i składników. Doskonale smakuje.

Śledzie w sosie majonezowym z bazylią

Składniki:

Śledzie w sosie majonezowym z bazylią

 

  • 4 filety typu matias
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie majonezowym z bazylią
Filety śledziowe przepłukujemy w wodzie. Następnie przecinamy na mniejsze części (wedle uznania) i umieszczamy w dużej misce. Śledzie posypujemy drobno posiekaną bazylią i cebulą pokrojoną w średniej grubości pół talarki. W osobnej misce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą majonez, oliwę, ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim przygotowane wcześniej śledzie. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Jemy jako przystawkę.