szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie w sosie musztardowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam te śledziki na święta i nie tylko.

Śledzie w sosie musztardowym. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym.

 

  • 4-5 śledzi matiasów
  • 1 cebula zwykła
  • pół cebuli czerwonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub jakiejkolwiek innej
  • 150 ml śmietany 18%
  • carry łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • gałązki koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym.
Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi. Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku.
Śledzie w sosie musztardowym.
Podstawowe składniki to śledzie, majonez, śmietana i 2 musztardy
Śledzie w sosie musztardowym.
Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na talerzu
Śledzie w sosie musztardowym.
Na każdym kawałeczku ryby układamy pół plasterka cebuli.

Tagi:

śledzie