dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Śledzie w sosie musztardowym 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo łatwe w przygotowaniu śledzie o zdecydowanym smaku.

Śledzie w sosie musztardowym 5 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym 5

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 1 łyż musztardy rosyjskiej
  • 5 łyż musztardy sarepskiej
  • 2 łyż majonezu
  • 2 łyż oliwy
  • 2 łyż wody
  • 1 łyż siekanego koperku
  • 1 łyż cukru
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym 5
Płaty śledziowe płuczemy, a następnie moczymy w wodzie około 1 godzinę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie parzymy gorącą wodą i odcedzamy. Musztardy mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, oliwę i wodę. Do sosu dodajemy cukier i koperek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz do smaku. Cebulę dodajemy do sosu i mieszamy. Śledzie kroimy w małe kawałki i układamy w salaterce. Gotowym sosem zalewamy śledzie. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Smacznego.
Śledzie w sosie musztardowym 5
Płaty śledziowe płucze, a następnie mocze w wodzie.
Śledzie w sosie musztardowym 5
Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszam.
Śledzie w sosie musztardowym 5
Śledzie kroje w małe kawałki i zalewam je sosem.