migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam śledzie na różne sposoby. Tym razem śledziki połączyłam z chrzanem i suszona żurawiną. Wyszły przepyszne.

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną

 

  • 700 g filetów śledziowych solonych
  • 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać.

Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać.
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki.
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną
Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi:

ryby śledź