aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Śledzie w sosie sojowo-miodowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko-słone śledzie z chrupiącą gorczycą...

Śledzie w sosie sojowo-miodowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie w sosie sojowo-miodowym

 

  • 4 matjasy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie sojowo-miodowym
Sledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy około 2 godzin, w międzyczasie zmieniając wodę 2 razy. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Miód mieszamy z musztardą, sosem sojowym i oliwą, doprawiamy pieprzem. Sosem zalewamy śledzie, dodajemy suszoną żurawinę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Im dłużej stoją, tym bardziej przechodzą smakiem sojowo-miodowym i lepiej smakują.
Śledzie w sosie sojowo-miodowym
http://www.mojprzepisnawieczor.pl/#/galeria/128 Agnieszka Czapska-Pruszak - Na mazurskiej wsi

Tagi:

sosy