migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Śledzie w sosie tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie schodzą u nas jak ciepłe bułeczki. Jedne się kończą a ja robię następne. Tym razem połączyłam śledzie z sosem tatarski. Sos ten jest świetnym dodatkiem do jajek oraz wędlin ale także doskonale komponuje się ze śledziami.

Śledzie w sosie tatarskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie tatarskim

 

  • 500 g filetów śledziowych solonych
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek
  • 10 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie tatarskim
Filety śledziowe wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Do miski przełożyć majonez, jogurt, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszać.

Ogórki kiszone i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.

Marynowane pieczarki osączyć i również drobno pokroić. Pokrojone składniki przełożyć do miski z majonezem.

Dodać także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Odstawić do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Ja zawsze śledziki przechowuje w lodówce w szklanej misce lub słoju. 
Śledzie w sosie tatarskim
Do miski przełożyć majonez, jogurt, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszać.
Śledzie w sosie tatarskim
Ogórki kiszone i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marynowane pieczarki osączyć i również drobno pokroić.
Śledzie w sosie tatarskim
Pokrojone składniki przełożyć do miski z majonezem. Dodać także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Śledzie w sosie tatarskim
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.