kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Śledzie w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie nie w śmietanie a w jogurcie w towarzystwie żurawiny. Warte wypróbowania :)

Śledzie w sosie żurawinowym

Składniki:

Śledzie w sosie żurawinowym

 

  • 3 płaty śledzi marynowanych
  • 10 dag żurawiny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości korniszon
  • 200 ml jogurtu naturalnego bałkańskiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie żurawinowym
Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałki ok 3 cm. Cebulę kroimy w cienkie krążki, które rozdzielamy i dorzucamy je do miski ze śledziami. Następnie kroimy w kosteczkę korniszona i wrzucamy do śledzi i cebuli. Jogurt przekładamy do wąskiego pojemnika (w którym będziemy blendować składniki sosu), dodajemy do niego majonez 2/ 3 żurawiny, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity płyn. Podczas miksowania jogurt zrobi się znacznie rzadszy niż był na początku ale to nie szkodzi, po włożeniu do lodówki ponownie zgęstnieje. Przygotowane śledzie w cebulą i korniszonem zalewamy sosem żurawinowym i dodajemy pozostałą lekko rozdrobnioną/pokrojoną żurawinę oraz koperek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. po ok 2-3 godzinach potrawa jest gotowa. Możemy jeść śledzie z pieczywem, jednak najlepiej smakuję z tzw. pulkami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Smacznego!

Tagi:

śledzie