Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Śledzie w wiosennym twarożku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Śledzie Matjasy zatopione w roztartym twarogu z nowalijkami, czyli rzodkiewką i szczypiorkiem. Coś dla smakoszy sałatek śledziowych.

Śledzie w wiosennym twarożku

Składniki:

Śledzie w wiosennym twarożku

 

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 4 płaty śledziowe a`la Matjas
  • 2 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • pieprz kolorowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Śledzie w wiosennym twarożku

ETAP 1:

Śledzie w wiosennym twarożku
Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.

Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.

ETAP 2:

Śledzie w wiosennym twarożku
Do roztartego twarogu dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek i rzodkiewkę.

Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i przyprawami. Do twarogu dodać pokrojoną cebulkę, rzodkiewkę i posiekany szczypiorek.

ETAP 3:

Śledzie w wiosennym twarożku
Pokrojone kawałki śledzi wymieszać z twarogiem.

Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego.