Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Perfekcyjne może nie są, ale robiłam je po raz pierwszy w życiu na specjalne zamówienie męża :) na próbę zrobiłam z małej ilości, ale wyszły na prawdę smaczne :)

Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem

Składniki:

Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem

wszystkie

  • 5 śledzi z zalewy solnej
  • 1 duża cebula
  • mały pęczek koperku (2-3 łyżki po posiekaniu)
  • 1 szklanka wody
  • niecałe 0,5 szklanki octu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5-6 ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem
Śledzie namaczałam ok 4-5h, dwukrotnie zmieniałam wodę.

Wymoczone śledzie pokroiłam w grubsze paseczki. Cebulę skroiłam w kostkę a koperek posiekałam.

Zalewa: do wody dodajemy olej, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz - nastawiamy na gaz.

Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy pokrojoną cebulę (aby nieco się zaparzyła i zmiękła).

Do ostudzonej marynaty dodajemy koperek oraz śledzie - mieszamy. Całość przekładamy do dużego słoja lub zamykanego pojemnika - wstawiamy do lodówki.

Podobno powinny się "przegryźć", ale my je jedliśmy już tego samego dnia i były świetne.