ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To danie dla miłośników śledzi oraz warzyw. Kocham buraczki oraz brukselkę dodane razem do obiadu smakują wspaniale.

Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie

 

 

  • na zalewę
  • pół szklanki octu,
  • dwa litry wody i łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie
Brukselkę myjemy pod bieżącą wodą odcinamy twarde końcówki, wkładamy do garnka z osoloną wodą, łyżką oleju i gotujemy do miękkości, po ugotowaniu hartujemy zimną wodą i odsączamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i do niego wrzucamy brukselkę, wszystko smażymy prze chwilę, doprawiamy do smaku solą a potem przykrywamy pokrywką, dusimy przez kilka minut i zestawiamy z ognia. Śledzie najlepiej dzień przed, moczymy w zimnej wodzie na drugi dzień dolewamy octu około pół szklanki na dwa litry wody i dodajemy łyżkę cukru, tak niech postoją kilka godzin. Gotujemy buraczki do miękkości, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach. Potarte mieszamy z połową gęstego dużego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą i jak ktoś lubi ostre pieprzem. Umyte ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy i dosypujemy około łyżkę naci pokrojonego koperku. Wszystko układamy na talerzach, ziemniaki, brukselkę, śledzie wyjęte i odsączone polewamy gęstym jogurtem, obok układamy buraczki z jogurtem, które przygotowywaliśmy wcześniej.
Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie
Ugotowaną już brukselkę smażymy na boczku.
Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie
Trzemy buraczki na tarce o grubych oczkach.
Śledzie z brukselką z buraczkami w śmietanie
Potarte buraczki mieszamy z gęstym jogurtem naturalnym.