halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Śledzie z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śledzie przyrządzamy na wiele sposobów. Najczęściej podajemy śledzia z cebulą w śmietanie. Tak przyrządzone śledzie są delikatne w smaku.

Śledzie z cebulą

Składniki:

Śledzie z cebulą

 

  • śledzie matiasy solone 4 sztuki
  • mleko 250 ml
  • cebula 1 sztuka
  • cebula czosnkowa 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • liście selera siekane 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulą
Filety śledzia opłukać, osuszyć. Następnie zalać mlekiem, odstawić, żeby się wymoczyły ok 1 godzinę. Następnie osuszyć płaty, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z śmietaną. Dodać cebulę, jajko pokrojone, siekane liście selera, doprawić solą oraz pieprzem. Wyłożyć na śledzie.

Tagi:

cebula