Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Śledzie z cebulą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

O tym sposobie na śledzia przypominam sobie w zimnej połowie roku, kojarzą mi się ze świętami

Śledzie z cebulą i rodzynkami

Składniki:

Śledzie z cebulą i rodzynkami

 

  • 4-5 połówek matjasów z tacki (w oleju)
  • 3 duże cebule
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki keczupu
  • szczypta ostrej papryczki
  • garść rodzynek
  • olej do duszenia cebuli
  • sól

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulą i rodzynkami
Cebule pokroiłam w piórka, a następnie wrzuciłam na patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Szkliłam ją na niedużym ogniu. W międzyczasie przelałam wrzątkiem rodzynki, a potem dodałam je do cebuli. Delikatnie posoliłam. Dodałam koncentrat i keczup, przyprawiłam na ostro papryczką. Całość odstawiłam do wystygnięcia. Śledzie z kolei pokroiłam w 2-3 centymetrowe paski. Przykryłam je wystudzoną cebulą i odstawiłam na kilka godzin aby się "przegryzły".

Tagi:

cebula