cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Śledzie z grzybkami marynowanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

śledzie na Wigilię i na Święta

Śledzie z grzybkami marynowanymi

Składniki:

Śledzie z grzybkami marynowanymi

 

  • 50 dag filetów śledziowych w dowolnej zalewie,
  • słoiczek grzybów marynowanych (najlepiej podgrzybków),
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • olej, łyżka octu winnego, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Śledzie z grzybkami marynowanymi

1. Filety śledziowe namoczyć na 2 godziny.


2. Odsączyć grzybki ze słoika na sicie i jeśli są duże pokroić na mniejsze części.


3. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce i sparzyć wrzątkiem.


4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.


5. Cebulę, ogórki konserwowe i grzyby wymieszać z octem i oliwą.


6. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.


7. Przykryć śledzie i odstawić do przegryzienia.


Tagi:

grzyby