kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonawego śledzia oraz cebuli z łagodnym majonezu, śmietany i jajka. Całość świetnie podkreśla kiszony ogórek.

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie

Składniki:

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie

podstawowe

Sposób przygotowania:

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie
Filety śledziowe opłukać z soli i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.

Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, jajko i ogórki pokrojone w mała kostkę. Dodać śmietanę wymieszana z majonezem. Wymieszać składniki.

Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przechowywać w lodówce.

Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.