szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Śledzie z keczupem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowuję je najczęściej na święta, ale nie tylko. Ich zaletą jest to, że można przechowywać je w lodówce nawet tydzień.

Śledzie z keczupem i rodzynkami

Składniki:

Śledzie z keczupem i rodzynkami

 

  • 40 dag. filetów śledziowych solonych
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka keczupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie z keczupem i rodzynkami
Śledzie przełożyć do zimnej wody i moczyć przez ok. 2 godziny. Następnie osączyć i pokroić w skośne paseczki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Smażyć na oleju, aż się zeszkli. Posolić.

Do cebuli dodać rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Następnie dołożyć olej, keczup i koncentrat i wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.

Przygotować słoik i układać na przemian: przestudzona zalewa i śledź i tak aż do wyczerpania składników.

Wstawić do lodówki najlepiej na jeden dzień, aby smaki się "przegryzły".