Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Śledzie z porem w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka sałatka śledziowa pełna kontrastów - smaczne połączenie kwaśnej śmietany, śledzi w occie i cukru.

Śledzie z porem w cukrze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z porem w cukrze

 

  • 250g rolmopsów
  • 2 pory
  • puszka groszku
  • kilka ogórków konserwowych
  • 3 jaja na twardo
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie z porem w cukrze
Rolmopsy odsączamy i kroimy dosyć drobno. Od pora odkrawamy białe części i tylko je kroimy w pierścionki, po czym zasypujemy cukrem. Odsączamy groszek i wsypujemy do miski. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy. Zasypanego pora po kilkunastu minutach odsączamy z wody i dodajemy razem z rolmopsami. Jaja na twardo kroimy w kostkę i dodajemy. Mieszamy wszystko ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Potrawa wspaniała zarówno na wigilijny stół, jak i na zwykłą kolację.
Śledzie z porem w cukrze
Białą część pora kroimy i zasypujemy cukrem
Śledzie z porem w cukrze
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę
Śledzie z porem w cukrze
Rolmopsy odsączamy i kroimy drobno, dodajemy do reszty składników
Śledzie z porem w cukrze
Całość mieszamy z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany

Tagi:

pory