jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Śledzie z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszna przekąska. Zazwyczaj serwuje ją w sylwestrowy wieczór.

Śledzie z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z żurawiną

 

  • Składniki:
  • 6-7 śledziowych filetów z zalewy octowej,
  • 1 dużą czerwona cebula lub 2 małe
  • 100 gram suszonej żurawiny,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Słonecznikowy olej (około 0,5 szklanki)

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z żurawiną
Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy gotująca wodą. Pozostawiamy ją na około 5 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko i studzimy. Z filetów śledziowych usuwany skórkę. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki naprzemiennie układamy w przygotowanym słoiku. Co jakiś czas oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Zawartość słoika dokładnie ugniatamy. Całość zalewamy olejem, zakręcamy i pozostawiamy na 1-2 dni.
Śledzie z żurawiną
Żórawinę umieszczamy w garnku i zalewamy gotującą wodą
Śledzie z żurawiną
Filety śledziowe obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
Śledzie z żurawiną
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę
Śledzie z żurawiną
Przygotowane składniki umieszczamy w słoiku. Pozostawiamy na 1-2 dni.