AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Śledzie z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały dodatek do pieczywa lub ziemniaków- nie tylko w czasie postu.

Śledzie z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie z żurawiną

 

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • ok. 1 szkl. oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Śledzie z żurawiną
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 2-3 godziny, w międzyczasie kilka razy zmieniamy wodę. Żurawinę płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut, po czym dokładnie osączamy. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki, układamy w misce. Dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki oraz żurawinę ( część żurawiny zostawiamy do posypania ). Doprawiamy szczyptą cukru i pieprzem do smaku, Całość delikatnie mieszamy, zalewamy olejem. Wierzch posypujemy pozostawioną żurawiną. Najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia, żeby składniki się przegryzły. Śledzie są doskonałym dodatkiem do chleba lub ziemniaków, czy frytek. SMACZNEGO :)
Śledzie z żurawiną
Namoczone śledzie kroimy na małe kawałki.
Śledzie z żurawiną
Obraną cebulę kroimy na półplasterki i dodajemy do śledzi.
Śledzie z żurawiną
Dodajemy namoczoną żurawinę, doprawiamy i zalewamy olejem.