Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Śledzik z cebulką i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śledzik słodko- kwaśny z ogórkiem i cebulą

Śledzik z cebulką i ogórkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzik z cebulką i ogórkiem

 

  • 4 matiasy
  • 3 średnie ogórki kwaszone
  • 1 mała cebula
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • ocet
  • cukier

Sposób przygotowania:

Śledzik z cebulką i ogórkiem
Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy przez 4 godziny, płuczemy, a następnie kroimy w około 2 cm kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ogórki w cienkie talarki. Warzywa dodajemy do śledzia. Doprawiamy do smaku octem (zwykłym lub winnym), pieprzem i cukrem, mieszamy. Wkładamy ponownie na kilka godzin do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Śledzik z cebulką i ogórkiem
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ogórki w cienkie talarki.
Śledzik z cebulką i ogórkiem
Warzywa dodajemy do śledzia. Doprawiamy do smaku octem (zwykłym lub winnym), pieprzem i cukrem

Tagi:

ogórki