p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra

Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra

 

Sposób przygotowania:

Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra
Śledzie-matiasy moczymy w zimnej wodzie, aby były mniej słone. Oba gatunki cebuli kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem, połowę układamy na dnie szklanej miski. Śledzie kroimy w paski, skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Przykrywamy warstwą pokrojonych w kostkę ogórków marynowanych i połową odsączonej z zalewy fasoli. Robimy kolejną warstwę z cebuli, śledzia i ogórka. Powierzchnię dania dekorujemy czerwoną fasolą. Miseczkę wstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki, aby składniki się "przegryzły".
Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra
Śledzie kroimy w paski, skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem
Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra
dodajemy połowe odsączonej na durszlaku z zalewy fasoli
Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra
Robimy kolejną warstwę z cebuli, śledzia i ogórka marynowanego
Śledzik z czerwoną fasolą wg Piotra
Powierzchnię dania dekorujemy ziarnami czerwonej fasoli