suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Śledziowe łódeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie to wykonałam na bazie przepisu z dodatku do Pani Domu o gotowaniu, ale go trochę zmodyfikowałam i przygotowałam po swojemu :)

Śledziowe łódeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledziowe łódeczki

 

  • 8 szt ziemniaków średniej wielkości(najlepiej smakują nowe);
  • 5 filetów śledziowych ala matias;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 1 średniej wielkości jabłko;
  • ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 3 łyżki posiekanego koperku;
  • 1 łyżka octu;
  • 1i 1/2 łyżki cukru;
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Śledziowe łódeczki
Filety śledziowe moczymy w zimniej wodzie przez ok 1h. Następnie kroimy je w kosteczkę i ponownie zamaczamy w niewielkiej ilości wody(tak, aby zakrywała tylko śledzie) z dodatkiem 1 łyżki octu i 1 łyżki cukru na ok 30 min. Młode ziemniaki należy dokładnie wyszorować, ale nie obierać ze skórki, następnie przekroić na połówki, obsypać solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią z obydwu stron. Następnie układamy ziemniaki na papierze do pieczenia, polanym oliwą i pieczemy przez ok godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem ok 180oC. Po namoczeniu wyjmujemy śledzie i mieszamy je z pokrojoną w kostkę cebulą, jabłkiem, jogurtem, pieprzem, 1 łyżeczką cukru,koperkiem i ziołami prowansalskimi. Po upieczeniu ziemniaków nakładamy na nie sałatkę śledziową. Najlepiej smakują na ciepło.
Śledziowe łódeczki
Moczymy śledzie w zimniej wodzie przez ok 1 h
Śledziowe łódeczki
Wyszorowane ziemniaki układamy na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą i posypujemy ziołami
Śledziowe łódeczki
Ułożone na papierze ziemniaki pospujemy ziołami z każdej strony.
Śledziowe łódeczki
Wszystkie składniki na sałatkę śledziową dokładnie mieszamy.