SUPERPRZEPIS

Śledziowe pucharki sałatkowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Śledziowe pucharki sałatkowe Więcej zdjęć (3)

Pucharki wspaniale się prezentują, a przy tym naprawdę wybornie smakują! Polecam spróbować :-) Ja na pewno robię takie na Święta!

Składniki:

Śledziowe pucharki sałatkowe

 

  • Na 1 porcję:
  • 1 śledź matjas
  • ¼ małej cebuli
  • 2 łyżki tartych buraczków
  • ½ dużej marchwi
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Śledziowe pucharki sałatkowe
Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchew dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub postępujemy z burakiem, jak z marchewką. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na kawałeczki. W ozdobnych szklankach układamy kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, tarte buraczki, tartą marchewkę, posiekane jajko oraz śmietanę wymieszaną z majonezem. Wierzch sałatki ozdabiamy posiekanym koperkiem. Sałatkę jemy sięgając widelcem przez wszystkie warstwy. PYCHA!!!
Śledziowe pucharki sałatkowe
Filety śledziowe i cebulkę kroimy w kostkę i układamy warstwowo.
Śledziowe pucharki sałatkowe
Kolejny etap to starte buraczki oraz starta marchewka.