caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Śledziówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Potrawa o rodowodzie kaszubskim

Śledziówka

Składniki:

Śledziówka

 

  • 1 litr kwaśnej smietany (lub smietany i jogurtu w proporcji 1:1)
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 4 solone filety sledziowe (ew. z octu)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledziówka
Śledzie wymoczyć. Cebule pokroic w piórka, sparzyć na sicie.
Przygotowane śledzie i cebule zalać śmietaną. Przyprawic pieprzem i jeśli potrzeba odrobiną soli.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smalcem ze skwarkami.
Część cebuli mozna posiekac i posypac danie na wierzchu.
Danie polecam szczególnie na upały :)

Tagi:

śledziówka