Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To połączenie składników dawno temu "powstało" w mojej głowie i..."chodziło" za mną do dziś. Teraz wiem dlaczego... bo jest pyszne :)

Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy. Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin. Po upływie tego czasu śledzie kroimy w drobną kostkę, pomarańcze filetujemy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do śledzi wraz z posiekanymi drobno orzechami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Tatara nakładamy na talerzyki, posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy je w niej przez 8-12 godzin.
Śledziowy tatar orzechowo-pomarańczowy
Po upływie tego czasu śledzie kroimy w drobną kostkę, pomarańcze filetujemy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do śledzi wraz z posiekanymi drobno orzechami. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.