SUPERPRZEPIS

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe Więcej zdjęć (2)

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy.

Składniki:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe

Ciasto:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe
ciasto drożdzowe wyrośnięte wmisce w ciepłym miejscu

Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, szczyptę soli.

Jajko i żółtko ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopiony i wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm.

ETAP 2:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe
porzeczki czerowne i czarne z marcepanem w misce

Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszam i wykładam na ciasto.

ETAP 3:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe
ciasto rozwałkowane wyłozony farsz z porzeczek

Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części. Blaszkę o wymiarach 24X24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. Ciasto urośnie.

Kruszonka:

Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe
rolada z ciasta pokrojona na kawałki ukłozone na blaszcze

Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni góra dół i piekę około 25 minut, aż się zarumienią.