Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 358]

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka przystawka, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno - ślimaczki z ciasta francuskiego z dwoma sosami, z serem i boczkiem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 plastrów boczku parzonego
  • 150 g sera mierzwionego
  • szczypiorek

 

  • Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej

 

  • Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Przygotowanie sosów

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Sos pomidorowy do ślimaczków z ciasta francuskiego

1. Sos pomidorowy
Przecier pomidorowy łączymy z oliwą i przyprawą do dań kuchni włoskiej.

2. Sos czosnkowy
Czosnek siekamy drobno. Majonez łączymy z musztardą i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie smarujemy sosami: czosnkowym i pomidorowym

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy sosami.

ETAP 3:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Na cieście francuskim układamy ser, szczypiorek, boczek i ponownie ser

Na cieście układamy kolejno: ser, posiekany szczypiorek, boczek, ser. Zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry.

Pieczenie

Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawą do kuchni włoskiej.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 220 st.C, pieczemy 10 minut.

Tagi:

przystawki