Strona główna Ślimaczki z francuskiego ciasta

Ślimaczki z francuskiego ciasta
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sylwestrowe przekąski i zakąski

edytaha - Przepis na: Ślimaczki z francuskiego ciasta offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 686
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ślimaczki z francuskiego ciasta
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybka kolacja przygotowana dla nas przez córkę z tego co w lodówce – wprawdzie kaloryczna, ale baaardzo smaczna :)


trudność: łatwe
czas:

Ślimaczki z francuskiego ciasta - SKŁADNIKI:

  • Opakowanie 270 g świeżego ciasta francuskiego
  • kawałek żółtego sera – u mnie tylżycki
  • kilkucentymetrowy kawałek kabanosa wieprzowego
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • kilka plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • zioła prowansalskie
  • małe jajko

Ślimaczki z francuskiego ciasta - PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Płat ciasta rozwinąć, pokroić radełkiem lub nożem w poprzek na paski szerokości 2,5-3,5 cm. Kabanosa i oliwki pokroić w cienkie plasterki, żółty ser w plastry węższe niż paski ciasta. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Ciasto oprószyć ziołami prowansalskimi, obłożyć serem, kabanosami, oliwkami i pomidorami. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze (proponuję na papierze pozostałym z ciasta, bo ser przywiera do blachy) i wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut do zrumienienia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ślimaczki z francuskiego ciasta (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2012-11-24 21:54
a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha
offline

2012-11-24 21:59
2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!

Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)
Skomentuj
Oceń:
1
2milutka

2milutka
offline

2012-11-24 22:04
edytaha napisał(a):

2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)

Z ciastem francuskim wariacji moze być tysiące ...pyszne są też na słodko z jabłkiem i cynamonem..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Roladki drobiowe ze szparagami Kolorowa sałatka z suszonymi jabłkami
Paszteciki drożdżowe inaczej Krewetki z patelni Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku) Domowe zapiekanki Aromatyczne suszone jabłka
Tarteletki z leśnymi grzybami Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Cynamonowe suszone jabłka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane