Strona główna Ślimaczki z francuskiego ciasta

Ślimaczki z francuskiego ciasta
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sylwestrowe przekąski i zakąski

edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 704
zdjęcia: 1 z 5
Ślimaczki z francuskiego ciasta
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybka kolacja przygotowana dla nas przez córkę z tego co w lodówce – wprawdzie kaloryczna, ale baaardzo smaczna :)


trudność: łatwe
czas:

Ślimaczki z francuskiego ciasta - SKŁADNIKI:

  • Opakowanie 270 g świeżego ciasta francuskiego
  • kawałek żółtego sera – u mnie tylżycki
  • kilkucentymetrowy kawałek kabanosa wieprzowego
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • kilka plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • zioła prowansalskie
  • małe jajko

Ślimaczki z francuskiego ciasta - PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Płat ciasta rozwinąć, pokroić radełkiem lub nożem w poprzek na paski szerokości 2,5-3,5 cm. Kabanosa i oliwki pokroić w cienkie plasterki, żółty ser w plastry węższe niż paski ciasta. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Ciasto oprószyć ziołami prowansalskimi, obłożyć serem, kabanosami, oliwkami i pomidorami. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze (proponuję na papierze pozostałym z ciasta, bo ser przywiera do blachy) i wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut do zrumienienia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ślimaczki z francuskiego ciasta (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2012-11-24 21:54
a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha

2012-11-24 21:59
2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!

Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)
Skomentuj
Oceń:
1
2milutka

2milutka

2012-11-24 22:04
edytaha napisał(a):

2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)

Z ciastem francuskim wariacji moze być tysiące ...pyszne są też na słodko z jabłkiem i cynamonem..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Półfrancuskie słone precelki Burito wieprzowe Pizza przepis na ciasto
Galaretka drobiowa z warzywami Szaszłyki z kurczaka i suszonej śliwki Pizza ziemniaczana
Przystawka z jajkami i kaparami Duży talerz rozmaitości Pyszne Crespelle
Śledziowa kopuła Kurczak w galarecie Chrupkie pieczywo- zdrowe chipsy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane