Strona główna Ślimaczki z francuskiego ciasta

Ślimaczki z francuskiego ciasta
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Sylwestrowe przekąski i zakąski

edytaha - Przepis na: Ślimaczki z francuskiego ciasta offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 650
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ślimaczki z francuskiego ciasta
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybka kolacja przygotowana dla nas przez córkę z tego co w lodówce – wprawdzie kaloryczna, ale baaardzo smaczna :)


trudność: łatwe
czas:

Ślimaczki z francuskiego ciasta - SKŁADNIKI:

  • Opakowanie 270 g świeżego ciasta francuskiego
  • kawałek żółtego sera – u mnie tylżycki
  • kilkucentymetrowy kawałek kabanosa wieprzowego
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • kilka plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • zioła prowansalskie
  • małe jajko

Ślimaczki z francuskiego ciasta - PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Płat ciasta rozwinąć, pokroić radełkiem lub nożem w poprzek na paski szerokości 2,5-3,5 cm. Kabanosa i oliwki pokroić w cienkie plasterki, żółty ser w plastry węższe niż paski ciasta. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Ciasto oprószyć ziołami prowansalskimi, obłożyć serem, kabanosami, oliwkami i pomidorami. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze (proponuję na papierze pozostałym z ciasta, bo ser przywiera do blachy) i wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut do zrumienienia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ślimaczki z francuskiego ciasta (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
offline

2012-11-24 21:54
a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Skomentuj
Oceń:
1
edytaha

edytaha
offline

2012-11-24 21:59
2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!

Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)
Skomentuj
Oceń:
1
2milutka

2milutka
offline

2012-11-24 22:04
edytaha napisał(a):

2milutka napisał(a):

a ja bym zjadła ślimaczka bo mi słodkie bokiem wychodzi już...Tylko bez oliwek bo jakoś nie lubię ale z suszonymi pomidorami TAK!
Mój mąż też kręci nosem na oliwki, więc dla niego były trzy ostatnie parówki owinięte paseczkami ciasta. Ale w rezultacie zjadł i parówki, i ślimaczki, a nawet stwierdził, że niezłe :)

Z ciastem francuskim wariacji moze być tysiące ...pyszne są też na słodko z jabłkiem i cynamonem..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Śledzie na przekąskę Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami Ślimaczki z boczkiem
Jajka na przekąskę Pieczarki w cieście naleśnikowym Jajka faszerowane
 Mini  zapiekanki na przekąskę  Propozycja śniadania Zawijańce parówkowe
Zapiekane cukinie z serem i pomidorami Kalafior z papryką  Śledź pod kołderką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane