edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Ślimaczki z francuskiego ciasta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybka kolacja przygotowana dla nas przez córkę z tego co w lodówce – wprawdzie kaloryczna, ale baaardzo smaczna :)

Ślimaczki z francuskiego ciasta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z francuskiego ciasta

 

  • Opakowanie 270 g świeżego ciasta francuskiego
  • kawałek żółtego sera – u mnie tylżycki
  • kilkucentymetrowy kawałek kabanosa wieprzowego
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • kilka plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • zioła prowansalskie
  • małe jajko

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z francuskiego ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Płat ciasta rozwinąć, pokroić radełkiem lub nożem w poprzek na paski szerokości 2,5-3,5 cm. Kabanosa i oliwki pokroić w cienkie plasterki, żółty ser w plastry węższe niż paski ciasta. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Ciasto oprószyć ziołami prowansalskimi, obłożyć serem, kabanosami, oliwkami i pomidorami. Zwinąć w ruloniki. Ułożyć na blasze (proponuję na papierze pozostałym z ciasta, bo ser przywiera do blachy) i wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut do zrumienienia.
Ślimaczki z francuskiego ciasta
Pokrojone w paski ciasto posypać ziołami i obłożyć różnościami.
Ślimaczki z francuskiego ciasta
Obłożone paski ciasta zwinąć w ruloniki.
Ślimaczki z francuskiego ciasta
Ruloniki ułożyć na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ślimaczki z francuskiego ciasta
Piec do zrumienienia w dobrze nagrzanym piekarniku.