2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Ślimaczki z szynką i serem camembert

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Prosta i aromatyczna przekąska na bazie ciasta francuskiego i wyraźnego w smaku sera camembert. Polecam na różne okazje.

Ślimaczki z szynką i serem camembert

Składniki:

Ślimaczki z szynką i serem camembert

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z szynką i serem camembert

ETAP 1:

Ślimaczki z szynką i serem camembert
ciasto francuskie smarujemy sosem czosnkowym

Ciasto francuskie formujemy w kształcie prostokąta, smarujemy sosem czosnkowym.

ETAP 2:

Ślimaczki z szynką i serem camembert
na cieście układamy szynkę serrano i pieczarki

Pieczarki myjemy, siekamy w drobną kosteczkę wrzucamy na roztopione na patelni masło, wlewamy mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy do momentu całkowitego odparowania soku.
Na cieście rozkładamy szynkę oraz pieczarki,

ETAP 3:

Ślimaczki z szynką i serem camembert
a nastepnie pokrojony w plasterki ser camembert

oraz pokrojony w cienkie plasterki krażek sera camembert,

ETAP 4:

Ślimaczki z szynką i serem camembert
gotowe pokrojone ślimaczki układamy na blasze i pieczemy

całość zawijamy w rulon, kroimy na plastry, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, wkładamy do nagrzanego do 195*c piekarnika i pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia.
Podajemy gorące.