SUPERPRZEPIS

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką Więcej zdjęć (2)

To połączenie chrupiącej kruszonki, kruchego ciasta, orzeźwiających śliwek oraz czekoladowego brownies. Jednym słowem REWELACJA!!!

Składniki:

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką

SPÓD (tortownica 24x36 cm

  • 2 szklanki mąki,
  • 180 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 180 gram czekolady gorzkiej,
  • 100 gram masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

CYNAMONOWA KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką

ETAP 1

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
Ciasto kruche schładzamy np w lodówce

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

ETAP 2

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
Na przygotowaną blaszkę ścieramy schłodzone ciasto

Po tym czasie ciasto ścieramy na spód przygotowanej blaszki (na tarce o grubych oczkach).

ETAP 3

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
maśło wraz z połamaną czekoladą rozpuszczamy

MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 4

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
Po przestudzeniu do rozpuszczonych składników dodajemy kolejne

Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier. Po zmiksowaniu dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

ETAP 5

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
na wyłożone ciasto czekoladowy wykładamy przygotowane owoce

Gotową masę czekoladową wykładamy na ciasto kruche.
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki. Śliwki układamy skórką do wierzchu na cieście czekoladowym w równych odstępach. Przed ułożeniem śliwki obciętą stroną maczamy delikatnie w mące ziemniaczanej.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 15 minut w 180°C. Miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę.

ETAP 6

Śliwka w czekoladzie pod cynamonowa kruszonką
Składniki kruszonki umieszczamy w misce.

KRUSZONKA:Powyższe składniki przekładamy do miski. Rozkruszamy je w dłoniach tak by powstała kruszonka.
Kruszonkę wykładamy na podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy je do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Ciasto po wyjęciu dokładnie studzimy i możemy się częstować.