olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiący wierzch i soczysty, pachnący środek - idealny deser na jesień. Zróbcie od razu podwójną ilość, bo... warto!

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble)

Składniki:

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble)

 

Sposób przygotowania:

Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble)
1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na cząstki. Śliwki oprószyć łyżeczką cynamonu, imbirem i roztartymi goździkami, wymieszać. 2. Płatki owsiane zmiksować z orzechami laskowymi. Powstałą mieszankę przesypać do miski, dodać kopiastą łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i łyżkę cukru (masa powinna przypominać mokry piasek). 3. Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, włożyć śliwki, posypać je obficie przygotowaną kruszonką owsianą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut.Crumble podawać ciepłe, np. z kleksem jogurtu greckiego albo lodami waniliowymi.

Tagi:

śliwki