kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miękkie i soczyste śliwki zapieczone pod pistacjową kruszonką będą wspaniałą propozycją na podwieczorek czy deser. Ponieważ nie zawierają mąki świetnie sprawdzą się przy diecie bezglutenowej.

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką

 

  • (na 4 porcje)
  • około 12 śliwek (w zależności od wielkości kokilek)
  • 80 g obranych pistacji
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki masła
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką
Śliwki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w kokilkach do zapiekania skórką do dołu. Migdały mielimy razem z płatkami owsianymi. Dodajemy masło oraz cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wykładamy na owoce. Zapiekamy przez 15-17 minut w 180 stopniach C. Serwujemy ciepłe.
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką
Migdały mielimy razem z płatkami owsianymi.
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką
Dodajemy masło oraz cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wykładamy na owoce.
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką
Śliwki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w kokilkach do zapiekania skórką do dołu.
Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką
Zapiekamy przez 15-17 minut w 180 stopniach C.

Tagi:

śliwki