Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Sliwkowa poledwica w plaszczyku .

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Poledwica w wedzonym boczku, nadziewana suszonymi sliwkami podana na jarzynce z marchewki i kapusty.

Sliwkowa poledwica w plaszczyku .

Składniki:

Sliwkowa poledwica w plaszczyku .

 

  • 1 spora poledwia wieprzowa / u mnie 650 g /
  • 200g wedzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry /uzylam 2 opak. bekonu sniadaniowego /
  • suszone sliwki bez pestek- ok 100- 120 g / najlepiej wybierac nie za twarde /
  • pieprz
  • 2 srednie cebule
  • 2 szkl. wywaru z warzyw / rozpuscilam gotowy /
  • maka i tluszcz na zasmazke / ja dodalam ciemnej granulowanej zasmazki /
  • 2-3 lyzki oleju do smazenia
  • Na jarzynke :
  • 1 mala wloska kapustka
  • 3 srednie marhewki
  • lyzka posiekanego koperku
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 duza cebula
  • sol , pieprz
  • ok. 1/4 lyzeczki startej galki muszkatolowej
  • olej do podsmazenia

Sposób przygotowania:

Sliwkowa poledwica w plaszczyku .
Kapuste / bez glaba / pokroic w paski , marchewke obrac i pokroic w talarki , cebule w kostke.Podsmazyc cebule , dodac marchew i kapuste , przemieszac i jeszcze chwile podsmazac. Calosc zalac bulionem i dusic pod przykryciem ok. 15 min. Posypac pietruszka , koperkiem , przemieszac i doprawic galka , sola i pieprzem . Jarzynke przykryc i zestawi z ognia. Poledwice oplukac , osuszyc i naciac wzdluz. Dosc obfiie posypac pieprzem a nastepnie w naciecie ukladac rzadkiem umyte sliwki. Calosc owinac plastrami boczku. Cebule obrac i pokroic w gruba kostke. Poledwice podsmazyc z kazdej strony na dobrze rozgrzanym oleju przez ok 7-8 min. Nastepnie dodac cebule , podsmazac jeszcze chwile , zalac bulionem i pod przykryciem dusic ok 20 min./ obracajac w .polowie duszenia na druga strone /. Po tym czasie wyjac mieso a sos zagescic zasmazka i ew, doprawic do smaku. Poledwiczke pokroic i podawac na jarzynce z dodatkiem ziemniakow z koperkiem.