katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Śliwkowe ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo dobre ciasto ze śliwkami. Ja krem zasypałam wiórkami kokosowymi ale można ciasto polać polewą czekoladową.

Śliwkowe ciasto z kremem

Składniki:

Śliwkowe ciasto z kremem

 

  • na ciasto

 

  • śliwki 1/2 kg
  • jajka 6 szt
  • mąka 3 szkl
  • cukier 1 szkl kopiasta
  • olej 3/4 szkl
  • woda 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 op
  • ocet 1 łyżka

 

  • na krem

 

  • budyń śmietankowy 2 op
  • mleko 1,5 szkl
  • cukier 4 łyżki
  • masło albo margaryna 1 kostka

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciasto z kremem
Gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru i studzimy go. Wystudzony miksujemy z masłem albo margaryną.

Ze śliwek wyciągamy pestki i dzielimy na połówki.

Wybijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ocet, olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ok 3/4 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Do reszty dodajemy kakao i 2 łyżki wody, mieszamy. Wykładamy na jasne ciasto. Na ciemnym cieście układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.

Ciasto studzimy i przykrywamy przygotowanym kremem. Krem można zasypać wiórkami albo polać polewą czekoladową.