Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Śliwkowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawijane drożdżówki z marmoladą śliwkową.

Śliwkowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowe drożdżówki

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 jajko
  • 200 g marmolady śliwkowej

Sposób przygotowania:

Śliwkowe drożdżówki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do niej roztopioną i lekko przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt.Na cieście rozsmarować marmoladę. Zwinąć w roladę, kroić w ok. 4 cm grubości plastry i układać je na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Śliwkowe drożdżówki
Rozczyn drożdżowy jajko i roztopiona palma dodane do suchych składników.
Śliwkowe drożdżówki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Śliwkowe drożdżówki
Rozciągnięte i posmarowane marmoladą ciasto.
Śliwkowe drożdżówki
Ciasto zwinięte w roladę krojone w plastry i ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka